Banery
Wyszukiwarka
Promobox
Nawigacja
Treść strony
Uważaj na kleszcze !!!
Kleszcze, małe pajęczaki z rzędu roztoczy, wykazujące największą aktywność życiową wczesną wiosną i jesienią mogą przenosić groźne choroby.
W naszych warunkach jest to kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowo- rdzeniowych oraz boleriozę.
Bolerioza – jest to przewlekła choroba bakteryjna wywołana przez krętki z grupy Borrela, a przenoszona przez kleszcze.
Do zakażenia dochodzi w czasie ssania krwi człowieka przez zakażonego krętkami kleszcza.
Objawy kliniczne są różne w zależności od czasu trwania choroby. Charakterystycznym objawem I okresu są zmiany skórne, które występują w ciągu miesiąca w miejscu ukucia przez zakażonego kleszcza i objawiają się rumieniem wędrującym.
W drugim okresie choroby występują objawy narządowe do których dochodzi w kilka tygodni lub miesięcy, wskutek rozprzestrzenienia krętków drogą krwionośną.
Objawom ogólnego złego samopoczucia towarzyszom napadowe bóle stawowo-mięśniowe, porażenia nerwów rdzeniowych , czaszkowych( często nerwu twarzowego), objawy oponowo- mózgowe. Mogą występować także objawy zaburzeń rytmu serca. W III okresie, który występuje w kilkanaście miesięcy lub później, objawy przybierają formę zmian przewlekłych.
Dotychczas nie uzyskano szczepionki dla ludzi.
Każdy chory z rumieniem wędrującym powinien zgłosić się do lekarza !
Kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowo rdzeniowych-(KZM) jest ostrą wirusową chorobą zakaźną, która występuje w różnych postaciach klinicznych i dotyczy głównie ośrodkowego układu nerwowego.
Chorobę wywołują flawirusy. Do zakażenia dochodzi najczęściej w wyniku ukłucia przez zakażonego kleszcza, ale może szerzyć się także drogą pokarmową przez mleko pochodzące od zakażonych krów, kóz i owiec. Najczęściej chorują dzieci i dorośli w wieku od 15- 50 lat. Nasilenie zachorowań obserwuje się od kwietnia do października, co wiąże się z aktywnością kleszczy.
U części osób choroba może przebiegać łagodnie i tylko badanie krwi potwierdza zakażenie. W innych przypadkach przebieg jest dwufazowy. Pierwsza faza choroby pojawia się po 7-14 dniach od kontaktu z kleszczem i przebiega z gorączką oraz objawami podobnymi do grypy. Po kilku dniach lepszego samopoczucia występuje druga faza choroby z bólami głowy, gorączką, wymiotami, nudnościami, objawami oponowymi i zmianami zapalnymi w płynie mózgowo-rdzeniowym.
Objawy te zwykle ustępują po 2-3 tygodniach . Choroba może przebiegać ciężko, rzadko ma przebieg śmiertelny , czasem stwierdza się następstwa pochorobowe pod postacią niedowładu lub zaniku mięśni.
Przed kleszczowym zapaleniem mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych można się uodpornić poprzez szczepienia, które bezwzględnie powinny być stosowane u osób,które wyjeżdżają w tereny zwiększonego występowania kleszczy zakażonych wirusami wywołującymi KZM. W Polsce są to województwa : podlaskie, warmińsko-mazurskie, dolnośląskie, mazowieckie. Szczepienia zalecane są przez Głównego Inspektora Sanitarnego. Przed szczepieniem należy skonsultować się z lekarzem.
Jednym ze sposobów uniknięcia chorób przenoszonych przez kleszcze jest zapobieganie. W tym celu konieczne jest stosowanie prostych zasad :
- noszenie odpowiedniego ubrania w lesie
- wczesne i ostrożne usunięcie kleszcza ze skóry
- stosowanie środków odstraszających kleszcze
- gotowanie mleka pochodzącego od krów, kóz i owiec
- unikanie pobytu w rejonach zakażonych kleszczy
- uodpornienie poprzez szczepienia.
Salmonella (pałeczki bakterii Salmonella) występuje u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.
U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 6 - 72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności lub wymioty.
U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo - rdzeniowych. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być usuwane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy.
Człowiek zakaża się:
• poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),
• poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),
• od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi usuwających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).
Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).
ZACHOROWANIOM MOŻNA ZAPOBIEC PRZEZ:
• mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
• utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
• przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze,
• zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
• wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
• całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
• poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),
• mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
• unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
• zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni.
W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast zgłoś się do lekarza.
Ich lekceważenie może doprowadzić odwodnienia organizmu,
a nawet śmierci dzieci i osób starszych
Uwaga bąblowica
Zbierając jagody, poziomki czy maliny w lesie, nie należy ich jeść bezpośrednio z krzaczka.
Powodem jest zagrożenie pasożytniczą chorobą – bąblowicą.
Wywołuje ją bąblowiec- tasiemiec, którego nosicielem są zwierzęta mięsożerne (lisy, a także psy i koty. Jaja tasiemca wydalane są przez zwierzęta i mogą mieć kontakt z owocami runa leśnego. Larwy bąblowca mogą się dostać z niemytymi owocami do organizmu człowieka, powodując powstanie dużych torbieli w narządach wewnętrznych.
Sposób na unikniecie bąblowicy - dokładne mycie owoców runa leśnego przed jedzeniem.
INFORMACJA
UWAGA MENINGOKOKI
Meningokoki (Neisseria meningitidis) – to bakterie, które wywołują groźne zakażenia, takie jak : Zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych, posocznicę (sepię) . Wspólnie określane mianem inwazyjnej choroby meningokokowej (ICHM)
Czytaj dalej |
I N F O R M A C J A
,, Zdążyć przed grypą”
Grypa jest ostrą, wirusową chorobą zakaźną szeroko rozpowszechnioną na całym świecie. Jej epidemie zależne są od pory roku. W Polsce epidemie grypy występują w sezonie jesienno- zimowym i wczesną wiosną. Wirus grypy charakteryzuje się dużą zakaźnością . Przenoszony jest z człowieka chorego na zdrowego drogą kropelkową tzn. w kropelkach wydzielin z dróg oddechowych .
Okres wylęgania choroby tj. od momentu zakażenia wirusem grypy do rozwoju choroby wynosi od kilku do 48 godzin. Wirus namnaża się w komórkach nabłonka górnych dróg oddechowych : w nosie, gardle, tchawicy, oskrzelach.
Choroba rozpoczyna się nagle dreszczami i wysoką gorączką, potami, następnie pojawia się ostry nieżyt błony śluzowej nosa i gardła , kaszel, zapalenie spojówek
Objawom tym towarzyszy uczucie osłabienia i ogólnego rozbicia, ból głowy oraz bóle kostno-stawowo-mięśniowe.
Przebieg choroby zależny jest od zjadliwości wirusa, a także od wieku chorego oraz od obciążenia organizmu przewlekłymi chorobami.
Do najczęstszych powikłań pogrypowych należą
● zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli.
● zapalenie ucha środkowego
● zapalenie zatok obocznych nosa
● zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia
● zaostrzenie chorób przewlekłych m.in. nasilenie objawów choroby wieńcowej,
niewydolności krążenia , astmy, rozregulowanie cukrzycy, pogorszenie wydolności nerek.
Jak zapobiec infekcji
● ubieraj się odpowiednio do pogody
● nie zapomnij założyć czapkę, przez głowę tracimy aż 40% ciepła
● często wietrz pomieszczenie w którym przebywasz przez dłuższy okres czasu
● staraj się nawilżyć suche powietrze
● unikaj gwałtownych zmian temperatury
● stosuj dietę zapewniającą odpowiedni zasób witamin
● nie zapominaj zimą o potrzebie uprawiania aktywności fizycznej
● unikaj kontaktu z osobami chorymi w okresie epidemii zrezygnuj z przebywania z miejsc publicznych jak teatry, kina, komunikacja miejska
● zaszczep się przeciw grypie
W związku ze zbliżającym się sezonem epidemicznym grypy i coraz bardziej realną groźbą pojawienia się w kraju wirusa ptasiej grypy ( obecnie nie jest dostępna szczepionka przeciwko ptasiej grypie), coroczne szczepienie dostępnymi szczepionkami przeciwko grypie złagodzi przebieg zachorowania na ptasią grypę.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca coroczne, profilaktyczne szczepienie przeciwko grypie.
Komitet Doradczy ds. Szczepień Światowej Organizacji Zdrowia zaleca powadzenie szczepień szczególnie w niżej wymienionych grupach ryzyka :
● osoby po przeszczepie organu
● zdrowe dzieci w wieku 6-23 m.ż.
● Dzieci > 26 miesiąca życia z grupy podwyższonego ryzyka
● osoby w wieku >50 r.ż ( w tej grupie wiekowej znacznie zwiększa się liczba osób
należących do grup podwyższonego ryzyka)
● dorośli i dzieci , chorzy na przewlekłe choroby układy sercowo-naczyniowego lub oddechowego w tym astmę oskrzelową
● .Dorośli i dzieci, którzy w minionym roku wymagali regularnych kontroli lekarskich i często przebywali w szpitalu z powodu chorób metabolicznych ( w tym cukrzycy), niewydolności nerek, hemoglobinopatii lub niedoborów odporności ( w tym spowodowanych leczeniem immunosupresyjnym lub zakażenia HIV.
● Kobiety w ciąży
● pensjonariusze domów spokojnej starości, zakładów opieki zdrowotnej i dla przewlekle chorych.
-
MYĆ RĘCE PO ZABAWIE Z PSEM LUB KOTEM
-
MYĆ RĘCE PO ZABAWIE W PIASKOWNICY
-
NIE WKŁADAĆ DO UST BRUDNYCH RĄK
-
NIE JEŚĆ BRUDNYMI RĘKAMI
Niewidzialne zagrożenia
I N F O R M A C J A
Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach
Kampania społeczna -
"PAPIEROSY POŻERAJĄ CIĘ ŻYWCEM"
Ogranicz spożycie soli
Sód zawarty w soli odgrywa ważną roję w wielu procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zapadalnością na nowotwór żołądka.