Starostwo Powiatowe w Rawie Mazowieckiej

Data i imieniny

Dziś jest: środa, 26 lipca 2017
Imieniny: Anny, Mirosławy

Ułatwienia dostępu

Odnośniki

Banery

  • Elektroniczna Skrzynka Podawcza
  • Termomodernizacja Kompleksu Budynków Szpitala Św. Ducha w Rawie Mazowieckiej
  • Regionalny Program Operacyjny Województwa Łódzkiego
  • Program Operacyjny Kapitał Ludzki
  • Geoportal
  • Regionalny System Ostrzegania

Promobox

Nawigacja

Treść strony




Uważaj na kleszcze !!!

Kleszcze, małe pajęczaki z rzędu roztoczy, wykazujące największą aktywność życiową wczesną wiosną i jesienią mogą przenosić groźne choroby.

W naszych warunkach jest to kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowo- rdzeniowych oraz boleriozę.

Bolerioza – jest to przewlekła choroba bakteryjna wywołana przez krętki z grupy Borrela, a przenoszona przez kleszcze.

Do zakażenia dochodzi w czasie ssania krwi człowieka przez zakażonego krętkami kleszcza.

Objawy kliniczne są różne w zależności od czasu trwania choroby. Charakterystycznym objawem I okresu są zmiany skórne, które występują w ciągu miesiąca w miejscu ukucia przez zakażonego kleszcza i objawiają się rumieniem wędrującym.

W drugim okresie choroby występują objawy narządowe do których dochodzi w kilka tygodni lub miesięcy, wskutek rozprzestrzenienia krętków drogą krwionośną.

Objawom ogólnego złego samopoczucia towarzyszom napadowe bóle stawowo-mięśniowe, porażenia nerwów rdzeniowych , czaszkowych( często nerwu twarzowego), objawy oponowo- mózgowe. Mogą występować także objawy zaburzeń rytmu serca. W III okresie, który występuje w kilkanaście miesięcy lub później, objawy przybierają formę zmian przewlekłych.

Dotychczas nie uzyskano szczepionki dla ludzi.

Każdy chory z rumieniem wędrującym powinien zgłosić się do lekarza !

Kleszczowe zapalenie mózgu i opon mózgowo rdzeniowych-(KZM) jest ostrą wirusową chorobą zakaźną, która występuje w różnych postaciach klinicznych i dotyczy głównie ośrodkowego układu nerwowego.

Chorobę wywołują flawirusy. Do zakażenia dochodzi najczęściej w wyniku ukłucia przez zakażonego kleszcza, ale może szerzyć się także drogą pokarmową przez mleko pochodzące od zakażonych krów, kóz i owiec. Najczęściej chorują dzieci i dorośli w wieku od 15- 50 lat. Nasilenie zachorowań obserwuje się od kwietnia do października, co wiąże się z aktywnością kleszczy.

U części osób choroba może przebiegać łagodnie i tylko badanie krwi potwierdza zakażenie. W innych przypadkach przebieg jest dwufazowy. Pierwsza faza choroby pojawia się po 7-14 dniach od kontaktu z kleszczem i przebiega z gorączką oraz objawami podobnymi do grypy. Po kilku dniach lepszego samopoczucia występuje druga faza choroby z bólami głowy, gorączką, wymiotami, nudnościami, objawami oponowymi i zmianami zapalnymi w płynie mózgowo-rdzeniowym.

Objawy te zwykle ustępują po 2-3 tygodniach . Choroba może przebiegać ciężko, rzadko ma przebieg śmiertelny , czasem stwierdza się następstwa pochorobowe pod postacią niedowładu lub zaniku mięśni.

Przed kleszczowym zapaleniem mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych można się uodpornić poprzez szczepienia, które bezwzględnie powinny być stosowane u osób,które wyjeżdżają w tereny zwiększonego występowania kleszczy zakażonych wirusami wywołującymi KZM. W Polsce są to województwa : podlaskie, warmińsko-mazurskie, dolnośląskie, mazowieckie. Szczepienia zalecane są przez Głównego Inspektora Sanitarnego. Przed szczepieniem należy skonsultować się z lekarzem.

Jednym ze sposobów uniknięcia chorób przenoszonych przez kleszcze jest zapobieganie. W tym celu konieczne jest stosowanie prostych zasad :

  • noszenie odpowiedniego ubrania w lesie
  • wczesne i ostrożne usunięcie kleszcza ze skóry
  • stosowanie środków odstraszających kleszcze
  • gotowanie mleka pochodzącego od krów, kóz i owiec 
  • unikanie pobytu w rejonach zakażonych kleszczy
  •  uodpornienie poprzez szczepienia.

                                                Uwaga salmonellozy

Salmonella (pałeczki bakterii Salmonella) występuje u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzy­jających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesię­cy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.

U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 6 - 72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności lub wymioty.

U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon mózgowo - rdzeniowych. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być usuwane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy.

Człowiek zakaża się:

• poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),

• poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),

• od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi usuwających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy, lody i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

ZACHOROWANIOM MOŻNA ZAPOBIEC PRZEZ:

• mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,

• utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bak­terii są wilgotne gąbki i zmywaki),

• przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze,

• zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,

• wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,

• całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,

• poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),

• mycie jaj przed rozbiciem skorupki,

• unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,

• zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni.

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast zgłoś się do lekarza.

Ich lekceważenie może doprowadzić odwodnienia organizmu,

a nawet śmierci dzieci i osób starszych


 Uwaga bąblowica

Zbierając jagody, poziomki czy maliny w lesie, nie należy ich jeść bezpośrednio z krzaczka.

Powodem jest zagrożenie pasożytniczą chorobą – bąblowicą.

Wywołuje ją bąblowiec- tasiemiec, którego nosicielem są zwierzęta mięsożerne (lisy, a także psy i koty. Jaja tasiemca wydalane są przez zwierzęta i mogą mieć kontakt z owocami runa leśnego. Larwy bąblowca mogą się dostać z niemytymi owocami do organizmu człowieka, powodując powstanie dużych torbieli w narządach wewnętrznych.

Sposób na unikniecie bąblowicy -   dokładne mycie owoców runa leśnego przed jedzeniem.


INFORMACJA

UWAGA MENINGOKOKI

Meningokoki (Neisseria meningitidis) – to bakterie, które wywołują groźne zakażenia, takie jak : Zapalenie opon mózgowo – rdzeniowych, posocznicę (sepię) . Wspólnie określane mianem inwazyjnej choroby meningokokowej (ICHM)

Czytaj dalej 

I N F O R M A C J A

,, Zdążyć przed grypą”

Grypa jest ostrą, wirusową chorobą zakaźną szeroko rozpowszechnioną na całym świecie. Jej epidemie zależne są od pory roku. W Polsce epidemie grypy występują w sezonie jesienno- zimowym i wczesną wiosną.                                                        Wirus grypy charakteryzuje się dużą zakaźnością . Przenoszony jest z człowieka chorego na zdrowego drogą kropelkową tzn. w kropelkach wydzielin z dróg oddechowych .

Okres wylęgania choroby tj. od momentu zakażenia wirusem grypy do rozwoju choroby wynosi od kilku do 48 godzin. Wirus namnaża się w komórkach nabłonka górnych dróg oddechowych : w nosie, gardle, tchawicy, oskrzelach.

Choroba rozpoczyna się nagle dreszczami i wysoką gorączką, potami, następnie pojawia się ostry nieżyt błony śluzowej nosa i gardła , kaszel, zapalenie spojówek

Objawom tym towarzyszy uczucie osłabienia i ogólnego rozbicia, ból głowy oraz bóle kostno-stawowo-mięśniowe.

Przebieg choroby zależny jest od zjadliwości wirusa, a także od wieku chorego oraz od obciążenia organizmu przewlekłymi chorobami.

Do najczęstszych powikłań pogrypowych należą

      zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli.

      zapalenie ucha środkowego

       zapalenie zatok obocznych nosa

      zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia

      zaostrzenie chorób przewlekłych m.in. nasilenie objawów choroby wieńcowej,

niewydolności krążenia , astmy, rozregulowanie cukrzycy, pogorszenie wydolności nerek.

Jak zapobiec infekcji

      ubieraj się odpowiednio do pogody

      nie zapomnij założyć czapkę, przez głowę tracimy aż 40% ciepła

      często wietrz pomieszczenie w którym przebywasz przez dłuższy okres czasu

      staraj się nawilżyć suche powietrze

      unikaj gwałtownych zmian temperatury

      stosuj dietę zapewniającą odpowiedni zasób witamin

      nie zapominaj zimą o potrzebie uprawiania aktywności fizycznej

      unikaj kontaktu z osobami chorymi w okresie epidemii zrezygnuj z przebywania z miejsc publicznych jak teatry, kina, komunikacja miejska

      zaszczep się przeciw grypie

W związku ze zbliżającym się sezonem epidemicznym grypy i coraz bardziej realną groźbą  pojawienia się w kraju wirusa ptasiej grypy ( obecnie nie jest dostępna szczepionka przeciwko ptasiej grypie), coroczne szczepienie dostępnymi szczepionkami przeciwko grypie złagodzi przebieg zachorowania na ptasią grypę.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca coroczne, profilaktyczne szczepienie przeciwko grypie.

Komitet Doradczy ds. Szczepień Światowej Organizacji Zdrowia zaleca powadzenie szczepień szczególnie w niżej wymienionych grupach ryzyka :

      osoby po przeszczepie organu

      zdrowe dzieci w wieku 6-23 m.ż.

      Dzieci > 26 miesiąca życia z grupy podwyższonego ryzyka

      osoby w wieku >50 r.ż ( w tej grupie wiekowej znacznie zwiększa się liczba osób

należących do grup podwyższonego ryzyka)

      dorośli i dzieci , chorzy na przewlekłe choroby układy sercowo-naczyniowego lub oddechowego w tym astmę oskrzelową

      .Dorośli i dzieci, którzy w minionym roku wymagali regularnych kontroli lekarskich i często przebywali w szpitalu z powodu chorób metabolicznych ( w tym cukrzycy), niewydolności nerek, hemoglobinopatii lub niedoborów odporności ( w tym spowodowanych leczeniem immunosupresyjnym lub zakażenia HIV.

      Kobiety w ciąży

      pensjonariusze domów spokojnej starości, zakładów opieki zdrowotnej i dla przewlekle chorych.


 

 

Informacja dotycząca profilaktyki i zwalczania wszawicy.
 
 
 
 
 
WSZAWICA- to obecność wszy na głowie człowieka lub na włosach ich larw zwanych gnidami.
 
WESZ- pasożyt nierozłącznie związany z człowiekiem, żywi się jego krwią, przenosi drobnoustroje chorobotwórcze, wywołuje odczyny alergiczne.
 
DROGI ZAKAŻENIA- bliski kontakt z osobą zakażoną (przytulanie się, stykanie się głowami), korzystanie z tych samych szczotek lub grzebieni, noszenie wspólnych nakryć głowy, spanie we wspólnej pościeli.
 
OBJAWY WSZAWICY-
- świąd skóry głowy, który pojawia się zwykle kilka tygodni po zarażeniu
- obecność gnid (jaj wszy) u nasady włosów na głowie
- obecność dorosłych osobników dających się zauważyć gołym okiem, są one barwy biało-brązowej
- często powiększone węzły chłonne szyjne
 
WSKAZANIA PROFILAKTYCZNE DLA RODZICÓW
-związywanie długich włosów lub krótkie fryzury ułatwiające pielęgnacje skóry głowy i włosów
- posiadanie i używanie wyłącznie osobistych przyborów higienicznych do pielęgnacji skóry i włosów
-codzienne czesanie i szczotkowanie włosów
- mycie skóry głowy i włosów w miarę potrzeb ( nie rzadziej niż raz w tygodniu)
- wyposażenie dzieci w środki higieniczne takie jak szampony z odżywką ułatwiające rozczesywanie i wyczesywanie włosów
- po powrocie do domu systematyczne sprawdzanie czystości głowy i włosów oraz systematyczne kontrole w okresie uczęszczania dziecka do przedszkola, szkoły lub pobytu w internacie, sanatorium itp.
 
POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU STWIERDZENIA WYSTĘPOWANIA WSZAWICY
- należy zastosować dostępne w aptekach preparaty, które skutecznie likwidują pasożyty i ich jaja
- w przypadku wystąpienia wszawicy u dziecka, kuracji powinni się poddać wszyscy domownicy
- w przypadku podejrzenia zakażenia wszawicą w czasie pobytu w przedszkolu, szkole należy do obowiązku rodzica zawiadomić pielęgniarkę szkolną lub wychowawcę.

 

       Zagrożenia czyhające w piasku
 
 
Ulubionym miejscem zabaw dla dzieci są piaskownice. Te z kolei są często toaletą dla zwierząt domowych i dzikich, szczególnie dla psów i kotów. Dziecko poznaje świat przez smak. Przez przewód pokarmowy dziecka wędrują niezliczone drobiny piasku. Jeśli w piaskownicy znajdują się odchody zwierząt – bawiące się w nich dzieci narażone są na  groźne zakażenia chorobami pasożytniczymi takimi jak :  lamblioza, bąblowica, toksoplazmoza i toksokaroza.
Jak ustrzec się zakażenia :
 
  • MYĆ RĘCE PO ZABAWIE Z PSEM LUB KOTEM

  • MYĆ RĘCE PO ZABAWIE W PIASKOWNICY

  • NIE WKŁADAĆ DO UST BRUDNYCH RĄK

  • NIE JEŚĆ BRUDNYMI RĘKAMI

     

 
·        Psy i koty okresowo odrobaczać
·        Zmieniać piasek ( okresowo) w piaskownicach
·        Zabezpieczyć piaskownicę (np. siatką) przed psimi i kocimi odchodami.

Niewidzialne zagrożenia

Czy brudne piaskownice i zanieczyszczane przez zwierzęta trawniki mogą stanowić poważne zagrożenie naszego zdrowia?
 Na to pytanie uzyskali odpowiedź uczestnicy spotkania zorganizowanego przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rawie Mazowieckiej.
Podczas spotkania zostały omówione uwarunkowania prawne oraz zagrożenia zdrowotne wynikające z zanieczyszczenia ulic, skwerów, placów zabaw dla dzieci , piaskownic psimi odchodami.Uczestnikami spotkania byli przedstawiciele Urzędu Miasta, Straży      Miejskiej,   Komendy Powiatowej Policji, placówek oświatowych (przedszkola), służb weterynaryjnych, zarządcy budynków mieszkaniowych.

 

I N F O R M A C J A

Bezpieczne wakacje
 
10 ZASAD BEZPIECZNYCH WAKACJI” dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów
 
1.      Dbaj o higienę osobistą. Unikaj używania wspólnie z innymi osobami ręcznika, grzebienia i przyborów toaletowych.
2.      Starannie myj owoce i warzywa przed jedzeniem, najlepiej pod bieżącym strumieniem wody. Pamiętaj o zabezpieczeniu żywności przed muchami.
3.      Unikaj kupowania lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.
4.      Nie przechowuj poza lodówką środków spożywczych łatwo ulegających zepsuciu (ciastek z kremem, jogurtów, kefirów, serków, wędlin) - może spowodować to wystąpienie zatrucia pokarmowego.
5.      Nie spożywaj żywności z objawami nieświeżości lub zepsucia (zmieniony zapach, barwa, konsystencja , itp.).
6.      Pij tylko wodę przegotowaną lub butelkowaną.
7.      Korzystaj tylko z kąpielisk odpowiednio zorganizowanych i zawsze pod opieką osób dorosłych. Mimo, że umiesz pływać, nie przeceniaj swoich umiejętności. Zachowaj umiar w przebywaniu na słońcu - noś nakrycie głowy, okulary przeciwsłoneczne, stosuj kremy z filtrami ochronnymi.
8.      Noś odpowiednią odzież w lesie zakrywającą jak najwięcej części ciała. Po wizycie w lesie dokładnie obejrzyj całe ciało. Jeżeli zauważysz kleszcza, zwróć się o pomoc w jego usunięciu.
9.      W każdym przypadku gdy poczujesz, że coś ci dolega lub źle się czujesz, zgłoś to swoim opiekunom, im szybciej zostanie udzielona ci fachowa pomoc tym szybciej wrócisz do zdrowia.
10.  Dokładnie myj ręce mydłem pod bieżącą wodą przed posiłkami, a już bezwzględnie po każdym skorzystaniu z toalety.
 
„10 ZASAD BEZPIECZNYCH WAKACJI” dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych
 
1.        Okres wakacji to czas wyjazdów turystycznych. Wakacje umożliwiają zawieranie nowych znajomości sprzyjających często przypadkowym kontaktom seksualnym, które zwiększają ryzyko zakażenia wirusem HIV.
2.        Alkohol i narkotyki prowadzą do zagrożenia zdrowia a nawet życia, ponadto mogą sprawić, że staniesz się ofiarą lub sprawcą aktów przemocy.
3.        Pamiętaj, zawsze i wszędzie pilnuj swoich napojów – przypadki dosypywania i dolewania różnych specyfików są coraz częstsze. Po takich substancjach łatwo możesz stracić samokontrolę.
4.        Dbaj o higienę osobistą.
5.        Korzystaj tylko z kąpielisk odpowiednio zorganizowanych. Mimo, że umiesz pływać, nie przeceniaj swoich umiejętności.
6.        Zachowaj umiar w przebywaniu na słońcu – noś nakrycie głowy, okulary przeciwsłoneczne, stosuj kremy z flirtami ochronnymi.
7.        Noś odpowiednią odzież w lesie zakrywającą jak najwięcej części ciała. Po wizycie w lesie dokładnie obejrzyj całe ciało. Jeżeli zauważysz kleszcza, natychmiast delikatnie go usuń.
8.        Nie przechowuj poza lodówką środków spożywczych łatwo ulegających zepsuciu (ciastek z kremem, jogurtów, kefirów, serków, wędlin) - może spowodować to wystąpienie zatrucia pokarmowego. Zabezpiecz żywność przed owadami.
9.        Prowadź i propaguj zdrowy styl życia - odżywiaj się racjonalnie, bądź aktywny ruchowo, dbaj o bezpieczeństwo swoje i innych.
10.     Przebywając na wakacjach w swoim postępowaniu kieruj się zdrowym rozsądkiem.

 

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach 

  
Komisja Europejska, na wniosek Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób, ustanowiła dzień 18 listopada corocznym Europejskim Dniem Wiedzy o Antybiotykach. Inicjatywa ta powstała ze względu na niezwykle niepokojące zjawisko bardzo szybkiego narastania oporności bakterii na leki, co skutkuje coraz większym ograniczeniem możliwości skutecznego leczenia zakażeń bakteryjnych, a także znacząco zwiększa koszty ich leczenia i związaną z nimi śmiertelność. Zadaniem kampanii jest zaangażowanie jak największego grona instytucji, środowisk eksperckich, środków masowego przekazu i opinii publicznej oraz zwrócenie uwagi na zjawisko antybiotykooporności jako kluczowego zagrożenia dla zdrowia publicznego.
Cel kampanii: uświadomienie konieczności ograniczania stosowania antybiotyków do sytuacji koniecznych, zwrócenie uwagi na zjawisko antybiotykooporności jako kluczowego zagrożenia dla zdrowia publicznego.

 

Kampania społeczna -
"PAPIEROSY POŻERAJĄ CIĘ ŻYWCEM"


 

Ogranicz spożycie soli              

 
 
         Tradycyjna polska dieta dostarcza zbyt dużo soli (chlorku sodu). Średnio w naszym kraju spożywamy jej w granicach 15 g dziennie, czyli około 3-krotnie więcej, niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Sód zawarty w soli odgrywa ważną roję w wielu procesach metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Jednak jego wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, a także mieć związek z zapadalnością na nowotwór żołądka.

Stopka

Rozmiar czcionki

Wersja o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.